Hygns Gård, 681 93 Kristinehamn  0551-42042

Maltwhiskyflamberad älg- eller hjortfilé

Ingredienser för 4 personer

700-800 g älg- eller hjortfilé (mittbit)
1 ½ tsk salt
3 krm nymald svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2 + 1 msk smör
1 ½ dl russin
½ dl maltwhisky (t.ex. Black Ribbon)
3 dl crème fraiche
2 msk koncentrerad kalvfond

Putsa filén helt fri från eventuella senor – framför allt från de tunna hinnorna som finns på filén. Dela filén i fyra lika stora skivor. Samla alla ingredienserna till flambering. Mät upp whiskyn och ha tändstickor till hands. Krydda köttet med salt, peppar och timjan under tiden som du hettar upp en panna typ traktörpanna. Låt 2 msk smör bli nötbrunt. Lägg i köttet. Stek nu köttet på medelstark värme 2-3 minuter på varje sida. Tillsätt russinen och låt dem fräsa med några sekunder. Stäng av köksfläkten, slå på whiskyn och tänd på omedelbart. Låt spriten brinna ut och lyft upp köttet på en varm tallrik. Tillsätt crème fraichen i pannan och ge det hela ett uppkok. Smaka av med kalvfond. Vispa slutligen i 1 msk smör och såsen är färdig. Serveras med klyftpotatis.

Kategorier: Recept