Hygns Gård, 681 93 Kristinehamn  0551-42042

Ossobucco på älg

Ingredienser för 4-5 personer

4-6 tjocka skivor kalvlägg (drygt 1 ½ kg)
150 g finhackad rotselleri
3 finhackade gula lökar
1 medelstor hackad morot
Smör eller olja att steka i
3 msk vetemjöl
1 burk hela tomater (400 g) eller 6-7 färska och flådda
3-4 msk tomatpuré
2-3 dl torrt vitt vin
2-3 dl vatten + 1 buljongtärning
1-2 msk färsk hackad basilika eller 2 tsk torkad
1 litet lagerblad
Salt och vitpeppar

Bryn köttet långsamt i smör eller olja i en gryta. Flytta sedan köttbitarna åt sidan så länge. Fräs alla grönsaker utom tomaterna. Lägg tillbaka köttet i grytan och dofta över vetemjölet. Rör om väl och lägg i tomaterna. Slå på vin och vatten, lägg i buljongtärningen och kryddor. Koka upp allt ovanpå spisen och sätt sedan – om grytan har handtag och lock som tål värme – in grytan i 200 graders ugns-värme i ca 1 ½ timme. Man kan också koka ossobucco under lock och på svag värme ovanpå spisen. Titta till grytan då och då. Koka allt i ungefär 1 ½ timme. Servera med ris.

Kategorier: Recept