Hygns Gård, 681 93 Kristinehamn  0551-42042

Recept

Viltkött är ett mycket magert och nyttigt kött. Djuren lever i det fria och äter det som naturen har att tillgå. Köttet är fritt från antibiotika och andra ämnen. Här följer lite tillagningstips för att lyckas med viltköttet samt lite recept på rätter som är bland våra favoriter.

Hållbarhet/förvaring

Viltkött är mycket magert och har därför en bra hållbarhet. Köttets karaktär ändras inte när det har varit fryst och bibehåller därför sin höga kvalitet. Det går jättebra att lagra i frysen i åtminstone 2 år.

Tillagnings temperaturer

Viltkött ska med fördel ätas rare eller medium stekt. De finare detaljerna som filé och entrecote behöver inte mer än 54°c i kärntemperatur. Stekar kan lagas till 56-58°c. Det är viktigt att köttet får vila i 10-15 min innan man skivar det.

Tillagning av stek & färs

Bryn steken ordentligt i panna och krydda väl. Om man ska tillaga i ugn räcker det med en temperatur på 125°c. Det ska helst vara varmluftsugn. Färsen behöver inte blandas med fläskfärs utan man kan tillsätta ströbröd, ägg eller grädde om man vill ha den lite saftigare.

Kryddor

Hjortkött har mer viltsmak än älg men mindre än rådjur. Det smakrika köttet passar bra med många kryddor. Klassiska tips är enbär, vitlök och färska kryddor. Överaska även gästerna och krydda med stjärnanis, kanel eller hela kakaobönor!

 

God kall sås till vilt med senap och enbär

God kall sås till vilt med senap och enbär

Enbärssås ¾ dl ljus fransk senap 1 ½ dl svensk senap 2 äggulor ½ dl matolja 3 msk socker 2 ½ msk krossade enbär 2 msk smält rönnbärsgelé 1 ½ dl vispgrädde Så här gör man: Gör såsen i förväg så att enbären hinner ligga och dra ut smaken. Blanda senapssorterna, rör ner äggulorna och [...] Läs mer
Råbiff à la Hygn

Råbiff à la Hygn

Receptet är för 4 personer 150 g kött per person. Kör köttet i matberedaren innan det tinat helt. Använd saltrulle, innanlår eller biffen. När köttet är finfördelat, tillsätt 1 hackad gul lök och ½ hackad purjolök. Tillsätt 1-2 msk kapris och 10-12 oliver efter tycke och smak. Tillsätt 1 msk hackade inlagda rödbetor, men var [...] Läs mer
Maltwhiskyflamberad älg- eller hjortfilé

Maltwhiskyflamberad älg- eller hjortfilé

Ingredienser för 4 personer 700-800 g älg- eller hjortfilé (mittbit) 1 ½ tsk salt 3 krm nymald svartpeppar 1 tsk torkad timjan 2 + 1 msk smör 1 ½ dl russin ½ dl maltwhisky (t.ex. Black Ribbon) 3 dl crème fraiche 2 msk koncentrerad kalvfond Putsa filén helt fri från eventuella senor - framför allt [...] Läs mer
Ossobucco på älg

Ossobucco på älg

Ingredienser för 4-5 personer 4-6 tjocka skivor kalvlägg (drygt 1 ½ kg) 150 g finhackad rotselleri 3 finhackade gula lökar 1 medelstor hackad morot Smör eller olja att steka i 3 msk vetemjöl 1 burk hela tomater (400 g) eller 6-7 färska och flådda 3-4 msk tomatpuré 2-3 dl torrt vitt vin 2-3 dl vatten [...] Läs mer
Kristinas enbärskryddade älgstek med ginsås

Kristinas enbärskryddade älgstek med ginsås

Ingredienser för 8 personer 1 ½-2 kg älgstek, innanlår eller fransyska 3 msk smör ½ tsk salt 1 tsk nymald svartpeppar 1 msk lätt krossade enbär 1 bit rotselleri (ca 15 gr) 1 gul lök + 5 kryddnejlikor Ca 1 liter buljong Till såsen 1 morot 1 bit rotselleri (ca 15 gr) 2 rödlökar 1 [...] Läs mer
Karins Viltcurry

Karins Viltcurry

En mysig, värmande rätt i vintermörkret som med fördel kan lagas 1-2 dagar i förväg. Spännande mat att bjuda på!

Läs mer