Hygns Gård, 681 93 Kristinehamn  0551-42042

Älgbogstek späckad med Sörtorpsfläsk

Så här gör vi en festmåltid på Hygn;

1.5 kg älgbogstek, väl putsad
Späcka med rökt Sörtorpsfläsk ( 2 hg )
Bind ihop

Tag fram järngrytan, lägg i två skivor Sörtorpsfläsk ( istället för smör). Bryn steken väl på alla sidor, glöm inte ändarna för att hålla saften kvar i steken!

Brässera med 2 dl rött vin och en skvätt Madeira. Skär 2 morötter och 1 palsternacka i tunna skivor. Lägg i grytan och späd med lite vatten. Låt småputtra tills stek-termometern visar 55 C. Låt ligga och vila i grytan ( då går köttet upp till 58 C ), tar c:a 1 tim.

Sila stekspadet. Tag smör och 2 msk vetemjöl som redning till såsen och fräs ihop. Tillsätt stekspad, 2 dl matlagningsgrädde och mjölk. Avsmaka med 3 matskedar lingonsylt, 1 väl rågad matsked tomatpuré, 2 teskedar fransk senap, lite soya för att få färg. Koka ihop och avrunda med en kapsyl Madeira.

Notera att inga kryddor eller salt behövs!

Serveras med Hasselbackspotatis och Haricouvert. Riv parmesan över Hasselbackarna 10 min innan dom är färdiga för att få en knaprig och smaklig yta. Bönorna förvälls och läggs i ugnsfast form med riven ost över och får 5 – 10 min i ugnen.

Delikat första dagen. Dag två serverar vi kallskuret med varm sås, potatis och sallad/grönsaker.

Notera att Bogsteken är ett förhållandevis billigt älgkött som kan tillredas till en mycket smaklig älgstek istället för att bli älgfärs eller kallops! Receptet kan naturligtvis göras på Rostbiff, Innanlår eller Fransyska av älg!

Categories: Recept